Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Θ. Μπαρής: Ευκαιρίες και προκλήσεις

 Χαιρετισμό στο συνέδριο για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό, «Συμπαίκτες στο μέλλον του Αθλητισμού» απηύθυνε ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, αναφερόμενος στις ευκαιρίες και στις προκλήσεις για τον Δήμο.

Όπως τόνισε «ως πολίτες οραματιζόμαστε και ως Τοπική Αυτοδιοίκηση εργαζόμαστε για την ανάδειξη της σύγχρονης διάστασης του αθλητισμού μέσα από μία ουσιαστική μεταρρύθμιση που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο.
Με σύγχρονες αθλητικές υποδομές, ισχυρά αθλητικά σωματεία και συλλόγους, ολιστική προσέγγιση των παθογενειών, ανάδειξη νέων αθλημάτων και πολύπλευρες δράσεις προσέλκυσης των παιδιών και της νεολαίας.
Ο Δήμος Ερυμάνθου, ένας μικρός πληθυσμιακά δήμος με έκταση 600.000 στρέμματα και χωρίς αστικό κέντρο έχει τα δικά του προβλήματα, αλλά και τις δικές του ευκαιρίες και προκλήσεις. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου μας είναι 6 ποδοσφαιρικά γήπεδα (τα δύο με πλαστικό χλοοτάπητα και με πολλά προβλήματα στη συντήρησή τους).

Τα υπόλοιπα τέσσερα είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένα. Έχουμε εντάξει στο ΠΔΕ την κατασκευή του γηπέδου του Ισώματος (σε φάση κατασκευής) ενώ έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Φιλόδημος 2 η συντήρηση του γηπέδου της Χαλανδρίτσας καθώς και η κατασκευή ενός γηπέδου 5Χ5 στην περιοχή της Τριταίας (προϋπολογισμός 523.000 ευρώ). Επίσης, έχουν ενταχθεί 3 έργα ανάδειξης δασικής αναψυχής στα φαράγγια Τεθρέα και Κουμπερίου και ανεμοπτερισμού στο Σκιαδοβούνι προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Στη συνέχεια ο κ. Μπαρής αναφέρθηκε στα αθλήματα που έχουν αναπτυχθεί στο Δήμο, όπως η τοξοβολία στο γήπεδο του Βασιλικού από τον Αθλητικό Σύλλογο Πέλοπας, στο σκοπευτήριο για το οποίο ο Δήμος παραχώρησε στον Αθλητικό σκοπευτικό όμιλο Δυτικής Ελλάδος το ποδοσφαιρικό γήπεδο των Φαρρών και έχει καταθέσει αίτημα για την αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του σκοπευτηρίου, στο Αυτοκινητοδρόμιο λέγοντας πως «στον χώρο του αυτοκινητοδρομίου λειτουργεί χωμάτινο πάρκο μηχανοκίνητου αθλητισμού.




Η πίστα 1χλμ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγωνιστικά τετράτροχα οχήματα τύπου crosscar αλλά και αυτοκίνητα όλων των αγωνιστικών κλάσεων. Η σχετική αδειοδότηση από την Ελληνική Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (ΟΜΑΕ) δόθηκε το 2021», στην Σχολή Ιππασίας που ιδρύθηκε το 2009 στην Χαλανδρίτσα (οικισμό Κυδωνιές), κ.α.

Κλείνοντας ο Δήμαρχος έκανε αναφορά και στα φαινόμενα βίας στον αθλητισμό, λέγοντας πως «για την επιδείνωση των φαινομένων βίας, τόσο στο πεδίο του αθλητισμού, όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό πεδίο θα ήθελα να κάνω δυο, κατά τη γνώμη μου, σημαντικές επισημάνσεις:
Για τους νέους σήμερα δεν υπάρχει ‘’επαρκής’’ χώρος και χρόνος για παιχνίδι, για βιωματική εμπειρία δια της φυσικής παρουσίας, που ήταν και παραμένει το κυρίαρχο μέσο υγιούς κοινωνικοποίησης.

Τα παιδιά σήμερα βιώνουν την κοινωνική πραγματικότητα κατά κύριο λόγο στην εικονική της εκδοχή… ως εικονική πραγματικότητα… όπου πέραν των άλλων…. κυριαρχούν τα παιχνίδια βίας. Αυτή η παιγνιώδης μορφή βίας στο πλαίσιο της εικονικής πραγματικότητας, μπορεί εύκολα να περάσει και το κατώφλι της κοινωνικής πραγματικότητας, στο πλαίσιο της βιωματικής κοινωνικής εμπειρίας δια της φυσικής παρουσίας, ως παιχνίδι στο οποίο κερδίζει αυτός που θα εξολοθρεύσει, θα αφανίσει τον αντίπαλο».

Κλείνοντας ο κ. Μπαρής εξέφρασε την αισιοδοξία του, επισημαίνοντας πως «ο αθλητισμός μας ενώνει! Κάνουμε την αρχή και γινόμαστε όλοι πρωταθλητές της ζωής!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου