Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Τα παλιά χρωστούμενα και τα μέτρα στήριξης παραγωγής

Την πρώτη δέσμη αποφάσεων για την ενίσχυση επί μέρους κλάδων αγροτικού ενδιαφέροντος, παράλληλα με κάποιες ρυθμίσεις για την ευρύτερη διευκόλυνση της αγροτικής παραγωγής που καταγράφει ήδη παράπλευρες απώλειες εξ αιτίας της πανδημίας, ανακοινώνει μέχρι το τέλος της εβδομάδος η κυβέρνηση.


Οι εν λόγω κυβερνητικές αποφάσεις έρχονται να αντιστρέψουν το κλίμα αβεβαιότητας  που κυριαρχεί στις τάξεις των αγροτών, να αποτρέψουν την οικονομική χρεοκοπία πολλών εκμεταλλεύσεων, ειδικά σε κλάδους που έχουν πληγεί βαρύτατα και να αμβλύνουν την χρηματοπιστωτική ασφυξία που υπονομεύει την ομαλή συνέχεια σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγροτικής παραγωγής.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, να αναγνωρίζει τη ζημιά που υπέστησαν αυτό τον καιρό οι κτηνοτρόφοι – παραγωγοί αμνοεριφίων λόγω της αστάθειας που υπήρξε στην πασχαλινή αγορά και να στρέφει την συζήτηση στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να υπολογισθεί η ειδική ενίσχυση, έτσι ώστε η παρέμβαση να είναι στοχευμένη, όπως ο ίδιος λέει και τα χρήματα να κατευθυνθούν εκεί όπου υπήρξε πραγματικό πρόβλημα. 



Ανεξαρτήτως όμως της κάλυψης των οικονομικών απωλειών που υφίσταται αυτό το διάστημα η συγκεκριμένη, πολυάριθμη ωστόσο, κατηγορία κτηνοτρόφων, σοβαρό θέμα ρευστότητας τίθεται για το σύνολο των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου, ειδικά από τη στιγμή που έχει δυσκολέψει η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και πολλοί αγρότες δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν μέχρι σήμερα ούτε την στοιχειώδη ανανέωση του πιστωτικού τους ορίου για την Κάρτα του Αγρότη.   

Εξ αιτίας αυτού του λόγου επιβάλλεται, όπως τονίζουν οι αγρότες, πάγωμα όλων των δόσεων δανείων προς τις τράπεζες καθώς και των δόσεων αναφορικά με ρυθμίσεις που έχουν γίνει για χρέη προς το δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τουλάχιστον για 4 μήνες. Παράλληλα προβάλλεται η απαίτηση για χρηματοδότηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με χαμηλότοκα δάνεια.


Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται από την πλευρά της κυβέρνησης είναι και η επίσπευση καταβολής κάποιων από τις ξεχασμένες υποχρεώσεις του Δημοσίου, έναντι των αγροτών για άμεσες ενισχύσεις, όπως είναι οι γνωστές εκκρεμότητες για τα έτη 2013 και 2014, τα απλήρωτα δικαιώματα από μεταβιβάσεις του 2018 και 2019 και οι διορθώσεις για αγρότες που ήταν στον έλεγχο και έχουν υποβάλλει τα προβλεπόμενα συμπληρωματικά στοιχεία.



Σε εκκρεμότητα, όπως αναφέρει το agronews.gr βρίσκεται ως γνωστόν και η τελευταία καταβολή για το αγροτικό πετρέλαιο του 2016, ένα θέμα για το οποίο έχουν αναληφθεί πολιτικά οι σχετικές δεσμεύσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης.
Στα θέματα που έχουν απασχολήσει τα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια είναι και η ολοσχερής εξόφληση των υποχρεώσεων του ΕΛΓΑ για το 2019, ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν έχουν προχωρήσει οι επαρκώς οι σχετικές εκτιμήσεις, υπάρχουν ωστόσο αδιάσειστα στοιχεία ως προς το μέγεθος των καταστροφών στις αντίστοιχες αγροτικές περιοχές (π.χ. Χαλκιδική, Πέλλα,Τέμπη, Γαστούνη).

 Επ’ αυτού έχει τεθεί μετ’ επιτάσεως ζήτημα επιστροφής στον ΕΛΓΑ ενός ποσού ύψους 50 εκατ. ευρώ που είχε μεταφερθεί σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος την άνοιξη του 2015, δηλαδή την εποχή της λεγόμενης σκληρής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους πιστωτές και το οποίο ουδέποτε επέστρεψε στα ταμεία του Οργανισμού. Το θέμα έχει θίξει εκ νέου προσφάτως, με ερώτησή του στη Βουλή και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Καρασμάνης.

Κι όλα αυτά, πριν δρομολογηθεί η επίσπευση προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2020 μέσα στο Μάϊο, κάτι το οποίο έχει ήδη αποφασίσει και μάλιστα με τις ευλογίες των Βρυξελλών η ιταλική κυβέρνηση.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου